На пролетното автоизложение в Женева Карлос Таварес направи шокиращо послание

...
 На пролетното автоизложение в Женева Карлос Таварес направи шокиращо послание
Коментари Харесай

Нови двама императори на автомобилния бизнес

 

На пролетното автоизложение в Женева Карлос Таварес направи шокиращо обръщение към всички в бранша: адаптирай се, или загини!
Половин годино по-късно, 60-годишният основен изпълнителен шеф на Peugeot - PSA Group, подсигури бъдещето освен на компанията, която съставлява, само че и трансформира себе си в едно от най-големите имена  в бизнеса, заемайки длъжността изпълнителен шеф след автомобилната договорка за годината. Само преди дни два от най-големите автомобилни производители в света - Fiat Chrysler Automobiles и PSA Group, оповестиха обединение, което The Wall Street Journal нарече-

трансатлантически авто колос

на стойност 50 милиарда $.
Сливането обезпечава идентични дялове на двата производителя, а новата компания ще се управлява по едно и също време от изпълнителния шеф на PSA Карлос Таварес и от ръководителя на Борда на шефовете на на FCA Джон Елкан.
Такава договорка - без значение дали става дума за обединение или алианс, придвижва PSA в редиците на най-големите автомобилостроители в света. А Таварес осъществя договорка с мащаб, за която и Карлос Гон, и Серджо Маркионе дълги години мечтаеха.
По подигравка на ориста възможното обединение с FCA ще е осъществяване на проектите на низвергнатия началник на алианса Карлос Гон, който още преди три години е бил подготвен на договорка с Фиат по времето на Маркионе. За страдание и двамата няма по какъв начин да се зарадват на сливането.  

Макрионе - „ великанът с черния пуловер “

към този момент не е сред живите. А тогавашният обичан бразилец на всички японки – Гон, от месеци е под домакински арест в Токио и се пробва да се измъкне от кошмарните обвинявания за милиони укрити налози.
Джон Елкан и Карлос, само че не Гон, а Таварес са хората, с които, с който цялата автомобилна промишленост ще се преценява още повече отсега нататък. След пробива на марката Peugeot в Северна Америка и разширението на Opel в Русия, през днешния ден Таварес има блестяща опция да покаже какви нови чудеса може да сътвори с новата компания. Особено след триумфа му в PSA, където той направи невъзможното: трайно губещата компания Оpel трансформира в печеливша и то единствено година след придобиването от GM през 2017 година.
Настоящият президент на FCA Джон Елкан, който е

внук на Джани Аниели и праправнук на Джовани Аниели

създателят на FIAT, пък също има последната дума като президент. 43-годишният Елкан, който  беше измежду най-близките съдружници на починалия началник на FCA Серджо Маркионе, в този момент е изправен пред предизвикването да обезпечи наличие на династията Аниели и в идната част от развиването на автомобилната промишленост.
Елкан е ръководител и на надзорния съвет на FCA, а също по този начин е президент и основен изпълнителен шеф на холдинговата компания Exor, която има Partner Re,

държи и контролният пакет акции във Ferrari

и футболния клуб Ювентус.
Богатството на Аниели през днешния ден е разпределено сред десетки членове на семейството, които са акционери в холдинговата компания Giovanni Agnelli, която държи 53% от Exor. След договорката акциите се подвигнаха, само че не по този начин положително се  разви обстановката за притежателите на Peugeot. Акционери в групата PSA са френското държавно управление, семейство Пежо, както и китайската Dongfeng Motor.
Всяка една от страните държи към 12% от автомобилния производител, а след спада на акциите на групата

са изгубили 250 милиона евро единствено за четири дни

които се надяват да възстановят идните месеци и години.
Защото новата мегакомпания, ръководена от Елкан и Таварес, ще бъде втория по величина авто производител след Volkswagen Group и четвърти в света след Toyota и Renault-Nissan-Mitsubishi. Сливането на италиано-американския тръст и на френската група ще сътвори компания с настояща пазарна стойност от 47 милиарда $. На толкоз сега се прави оценка японската Honda Motor.

Френската група ще има 6 места в управата

а италиано-американската ще е с 5. Като част от договорката PSA ще се откаже от своя дял от 46% в доставчика на аварийни елементи и съоръжение Faurecia, а FCA ще изплати на акционерите си 5,5 милиарда евро като специфичен дял.
Споразумението с френската група ще даде достъп на FCA до модулната платформа CMP, която разрешава и създаване на електрически автомобили. В същото време благодарение на новия си сътрудник PSA ще получи опция за излизане на американския пазар, както и усилване на позициите в Латинска Америка. Единственият проблем е, че 12% от акциите на френския консорциум са китайска благосъстоятелност, а комерсиалната война сред Пекин и Вашингтон към момента не е завършила.

 
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР